Ştiţi teoriile alea conform cărora primarii diverselor orăşele, comune, sate sînt doar nişte provinciali amărîţi, nepregătiţi în ale fondurilor europene şi a căror unică perspectivă se încheie la primul cazan cu ţuică de prune?
Realitatea e că printre ei, se mai găseşte cîte unul de ştie legea, are şi oaresce proiecte de viitor civic, şi-a suflecat mînecile odată cu consătenii lui şi se trezeşte că legea se aplică după o formulă năucitoare.
Umblă pe net o scrisoare a reprezentanţilor oraşului Vişeu de sus care dovedeşte încă o dată cît de nepregătiţi sînt încă românii să dezlege misterele legislative a căror decodificare o cunosc doar mai-marii care privesc cu superioritatea dată de poziţia fotoliilor ministeriale spre muritorii de rînd din mai ponositele scaune cu trei picioare ale primăriilor.
Mai jos, există o scrisorică trimisă marei blonde, Elena Udrea, care mă îndoiesc că, după ce va fi citit, va lăsa niţel andrelele jos ca să judece la rece situaţia. Pînă ună-alta, nu ne rămîne decît să ne facem repejor valizele şi să mergem să vizităm Vişeu de Sus cît încă mai e destinaţie turistică.
Doamnei Ministru Elena Udrea,
In vederea atestarii orasului Viseu de Sus ca statiune turistica de interes local, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Turism (INCDT – Bucuresti) verificand modul in care sunt indeplinite criteriile de atestare in conformitate cu H.G. nr. 852/2008, la cererea si pe banii primariei orasului, a intocmit si finalizat in aprilie 2009 „Studiul de fundamentare pentru atestarea orasului Viseu de Sus ca statiune turistica de interes local” .
Acest studiu a fost inaintat Ministerului Turismului, pentru a fi promovat si supus dezbaterii in sedinta de guvern.
Aflam cu indignare ca ministrul turismului a hotarat in ultimul moment retragerea hotararii privind atestarea orasului Viseu de Sus ca statiune turistica de interes local. Motivatia a fost ca ar urma sa se schimbe criteriile de declarare a zonelor si statiunilor turistice care vor fi cuprinse in viitoarea lege a turismului.
In acest context ne punem intrebarea fireasca – de ce o documentatie bine intocmita care a primit toate avizele pana a ajunge la ministerul care are ca principala sarcina sa promoveze si sa sprijine turismului si care indeplineste toate conditiile legale in vigoare in conformitate cu H.G. nr.852/2008 nu este suspusa aprobarii Guvernului pe motiv ca se asteapta o noua lege.
Noi stim ca hotararile se emit pe baza legilor in vigoare la data solicitarii si nu se asteapta sa apara altele. Asa este normal intr-un stat de drept. De altfel pentru orasul nostru singura alternativa de dezvoltare social-economica durabila a zonei, este dezvoltarea turismului. Acest dar natural specific al zonei nu este luat in considerare decat de interese obscure strict personale ale unor persoane care distrug natura. Oricum principalele noastre proiecte prezente si viitoare se indreapta spre dezvoltarea turistica a zonei.
In prezent se deruleaza proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice „Poiana Novat” , proiect cuprins si aprobat prin H.G. nr.1424/noiembrie 2007 prin care se aproba programul multianual „Asistenta tehnica pentru sprijinirea autoritatilor publice locale”, finantate prin P O R 2007-2013, aflandu-ne la pozitia 123 din anexa hotararii care cuprinde Lista proiectelor de investitii propuse in cadrul Axei 5.2 P O R in cadrul Agentiei de dezvoltare regionala -NV.
Fata de cele de mai sus, in numele locuitorilor orasului Viseu de Sus, a Consiliului local, cerem ferm ca documentatia sa fie supusa spre aprobare Guvernului in conformitate cu legislatia in vigoare pentru a nu fi zadarnicite eforturile noastre depuse de-a lungul unei perioade lungi de timp.
Asteptam un raspuns urgent ca sa stim cum actionam in continuare pentru a nu fi opriti in singura noastra oportunitate de dezvoltare economica a orasului.
6 comentarii:
Nu stiu ce sa comentez.La cat de "pornita" sunt, mi-e teama ca nu ma voi putea opri, iar tot ce voi scrie va fi incoerent.Asta din cauza disperarii, nervilor, neputintei fata de actiunile irationale ale acestor playmate-uri ale politicii dambovitene.
Ce sa spun despre zona Viseului?!
E o zona de vis, cu niste oameni cum rar intalnesti, cu mancaruri faine, cu biserici din lemn frumos construite.
Sf.Petru l-a intrebat pe Dumnezeu cand a imparatit Romania.
Cum, Doamne, le dai rauri, mare, delta,paduri, munti, sesuri,mine de aur, mine de sare, toturi, nu e prea mult?
Si Dumnezeu a spus:Da, dar sa vezi ce conducatori le dau!
iaca-sa, vanessa. dupa cum vezi. eu inca nu am mai pomenit sa dai raspuns ca deocamdata nu va raspundem la solicitare ca urmeaza sa schimbam legea. si pina atunci nu mai exista alta? nu ar fi normal sa fie aplicata cea in vigoare? la ritmul in care se schimba legile la noi, ar trebui sa fie absolut tot, de la vladica la opinca, paralizat. asa ceva nu am mai intilnit in nici o tara din lumea asta. si nu spun ca nu se aplica legea, asta ar fi cea mai mica si comuna problema, dar sa raspunzi tu, baritai ministrul, ca nu ai de gind sa o aplici pentru ca oricum se va schimba? deci, intre timp, putem sa punem miinile pe piept, dar sa nu murim, ca s-ar putea sa se schimbe modul de ingropaciune si nu putem risca...
Da, pentru ca legea trebuie sa fie favorabila intai lor. Intai trebuie sa includa clientii si beneficiile lor. Restul, chiar nu conteaza. Legile vechi sau in vigoare sunt ale alora vechi care au fost la putere.
Nu sunt bune, nu ne avantajeaza. Nu-i nimic, facem altele.
Sunt unii care asteapta un raspuns? Nu-i nimic. Lasa-i ne ducem in campanie la ei, le dam trei galeti cadou si ei ne iarta si se ingramadesc sa ne stranga mana.
ei, se pare că se vor îngrămădi să le strîngă mîna, dar cu uşa. eu chiar nu cred că românul poate fi aburit la nesfîrşit. a mai încercat şi ceauşescu şi parcă nu a sfîrşit-o prea bine...
Eu sunt mult mai pesimista. Sa le stranga mana cu usa, trebuie sa mai treaca ceva vreme.
Pana s-au hotarat sa-i vina de hac lui Ceausescu au trecut vreo 40 de ani. Cate generatii sacrficate, cate vieti traite pe muchie de cutit!
By the way, Branul este in aceeasi situatie cu Viseul de Sus.
Este strigator la cer.
ehei, vanessa, branul e intr-o situatie inca si mai nasoala, caci statul roman, dupa ce a constatat ca branul revine detinatorului de drept, a devalizat locul la plecare smulgind inclusiv prizele din pereti, caci, ele, nu-i asa?, nu fusesera cind plecase casa regala din tara...
Trimiteți un comentariu