marți, 15 decembrie 2009

Semne divine lipsă la apel

Nuş' de ce, dar io cred, adică nu cred, sînt sigură, sigură, că birocraţia e un dat de la Dumnezeu, ceva aşa, din seria "omul are anii număraţi". Nu vi se pare cel puţin ciudat cît de bine funcţionează? Şi nu de ieri, de azi... Cum se perpetuează ea mai ceva decît speciile? Cum te îngenunchează mai ceva decît religia sau sărăcia considerată printre creştini bilet de voie în Rai?
Acu' însă io am o altă durere. Şi nelinişte, ce s-o mai dau pe după gard. M-am dus la Registrul Comerţului mai deunăzi, că deh, acu am juma de maşină şi nu mai stau prea mult pe gînduri pînă mă arunc pe drumurile urbei latine. Mă, a mers ceva de speriat totul. Ca uns. Ba chiar un funcţionar zîmbitor a pus mîna pe-un telefon, a format cu degeţelul lui miraculos un număr de interior, s-a interesat temeinic şi mi-a zis exact, da' exact, ce e de făcut. La ghişeul Registratură generală, depuneţi o cerere de mînă, scrieţi în ea aşa şi aşa, semnaţi, depuneţi, veniţi îndărăt după documentul dorit cînd vi se comunică. Domnule, ai fi zis că zice mantre şi alte tantre, nu alta. Fix cum a zis, exact aşa s-a şi întîmplat. Registratură generală, cerere de mînă, termen de ridicare. Am plecat năucă, vă spun. M-am speriat rău. Mi se ridicase părul măciucă în cap, picioarele o luaseră înaintea corpului, uşa de la ieşire abia dacă mi-a putut ţine piept. În stradă, în timp ce-mi strîngeam haina la gît mai că mi-am făcut o cruce cu vîrful limbii, mai pe-ascuns cumva, ca să nu pară că-s vreo babă căzută pe sub colivă. Io de atunci mă tot gîndesc, nu că îmi şade în fire, dar îmi mai dau cîteodată ghes ideile, trebuie că e lucrătură ne la locul ei. Sigur vreun încornorat s-a vîrît în treburile interne ale şefilor ălora buni, că altminteri nu se strica bunătate de birocraţie taman la mine.

2 comentarii:

prietenul oamenilor spunea...

E ceva, trebuie sa mai urmeze ceva, nu se poate. Probabil ca de-abia atunci cand te duci la termenul de ridicare o sa ti se inmaneze fo' 10 formulare, ca in Procesul lui Kafka...

vasilissa spunea...

@prietenul oamenilor, stiam io!