joi, 15 iulie 2010

Sînt duhovnic de staruri

Odată cu titlul am încheiat şi citatul dat de părintele invitat la Realitatea să explice de ce Mădălina Manole, fie-i ţărîna uşoară, nu are dreptul la slujbă religioasă de îngropăciune ca orice creştin. Sinuciderea, se ştie, e cel mai mare păcat în ochii divinităţii noastre, conform scriptelor.

Depresia însă e boală, spune ştiinţa. Boală aşa cum e şi cancerul. Şi SIDA. Şi mai ştiu eu ce alte boli care ucid. Depresia în sine însă nu te ucide vor spune dreptcredincioşii. Te duce înspre moarte pe alte căi. Dar tot aşa sunt oameni care aleg să nu se mai trateze de cancer şi să moară. Ce fel de slujbă are pregătită biserica pentru ei? Cum faci demarcaţia între lucruri atît de fine şi atît de nuanţate? Eu nu cred că există ceva scris de om care să poată delimita fiinţa în faţa divinităţii.

Spuneţi-i cum vreţi. Dumnezeu, Allah, Buddha, ştiinţă sau natură. Sîntem mai complecşi decît orice religie şi singurul scop al ei este să slujească omul nu în detrimentul omului.

6 comentarii:

Cristian 210 spunea...

Thumbs up! :*


:: Be happy! ::
>:)

Nataşa spunea...

Sunt perfect de acord cu tine.

Se spune că numai Dumnezeu are drept de viaţă şi de moarte asupra omului. Deci şi de viaţă.
Şi-atunci cu fertilizarea in vitro (când pe unul dintre părinţi Dumnezeu l-a lăsat steril) cum rămâne?
Sunt primiţi în biserică, la moartea lor, aceşti părinţi, oamenii de ştiinţă sau însăşi fiinţa astfel creată?
Sau doar trecuţi prin curtea bisericii (ce concesie!), unde un singur preot oficiază, sub cerul lui Dumnezeu, o slujbă?

vasilissa spunea...

domnu douasutezece, complex, donle si cu fericirea asta...

vanessa spunea...

De mii de ani au existat conflicte, pe diverse teme, intre stiinta si religie (atentie - nu credinta!)Sunt multe polemici pe tema asta.
Religia nu poate sa ierte pacatul de a-ti premedita sinuciderea. Aici, vin oamenii de stiinta si spun ca sinuciderea este determinata de o boala mintala.
Daca un canceros isi intrerupe tratamentul pentru ca nu mai vrea sa traiasca,ceea ce ar insemna acelaşi lucru, sa-si puna capat zilelor, s-ar putea ca Doamne, Doamne, ci nu religia, sa-i faca o surpriză:sa-l vindece!Nici eu nu sunt de acord sa nu bagi un sinucigas în Casa Domnului, în schimb, slujesti cu toate canoanele un ucigas sau un pedofil.
Dar Încurcate-s Caile Domnului!
Nu cerceta aceste Legi
Că eşti nebun de la întelegi!
Dumnezeu s-o ierte pe Mădălina Manole!
Ce nu înteleg eu de ce se naşte un asemenea conflict pe tema asta atunci când este vorba de o persoană publică.

vasilissa spunea...

vanessa, sa o luam pe rind, zic. in primul rind, diferenta intre credinta si religie e esenta, cum bine ai spus. in al doilea rind, e simplu: moartea unei persoane publice este la fel de publica precum a fost si viata ei, ca atare face loc unor discutii pe care in mod normal nu prea are cine sa le poarte avind in vedere ca cei direct implicati in moartea unei rude, unui apropiat in esenta nu prea mai au spatiu in inima sa faca filosofii.

vasilissa spunea...

Teodora, reiese un singur lucru. Biserica e facut dupa chipul si asemanarea oamenilor, doar ca de mina oamenilor, nu asa, ca oamenii, de mina divinitatii. Ce a iesit se vede cu ochiul liber.