marți, 22 decembrie 2009

Moşul sună întotdeauna de două ori

Să ştiţi că spiritul sărbătorilor e lucru mare. Cînd te ia de te învăluie, odată te pleoşteşti. Devii, aşa, cum să vă spun, mai blînduţ la porniri şi mai degrabă vărsătoriu de lacrimi. Dacă nu te nimereşte, spiritul, zic, e şi mai nasol. Uite aşa am păţit io acum. Nu le simţesc neam. Dar am motive. Nu e doar că sînt dilie, cum punctează prietenii de cîte ori au ocazia. Şi au. Păi să vă zic.

Unu, că toate tre să înceapă de undeva: jocul cu cristale care trebuiau să vie de la Moş Online din Piteşti cu nuş' ce curierat rapid de mai bine de patru zile, canci să vie, e înzăpezit şi am inima cît un purice degerat. Cum îi zic io lu Fane, mă, tu ai fost cuminte, destul de cuminte să primeşti jocu', da' Moşul ăsta e un tîmpit. Pur şi simplu l-a luat iarna pe nepregătite...

Doi. În casă nu e loc să te aşezi să-ţi bei tutunul de jeg. Da' asta e rezolvabilă. Aştept azi ajutoare specializate nu numai în rîcîirea podelelor de s-ajungi să îţi rînjească oareşce chineji din pardoseală, ci şi în redarea peisajului de iarnă prin jamurile acoperite cu ceva ce cred că se cheamă pe nedrept mizerie. În fond, sînt mai groase aşa, ţiu de cald.

Trei. Am găsit Moş. Sărumîna, Moşule! Dar n-are ţol festiv, roşu cu scufie şi barbă. Şi e musai să nu vie în blugi şi tricou cu Che Guevarra sau, şi mai rău, Doamne feri, cu pleata de roacăr desfăcută festiv pe umeri că am pus-o de mămăligă şi parcă nu e momentul să îi explic lu' Fane că, în fond, e numai o idee preconcepută de copiraităru' ăla enervant de la Coca-Cola care i-a făcut Moşului uniformă, ca şi cînd nu era suficient că are sireacu de cărat miliarde de cadouri pe tot globul.

Dar, de fapt, să v-o zic p'a dreaptă: trezitul la şase dimineaţa în fiecare zi ucide Crăciunul. Restul sînt, să zicem, rezolvabile. Sau nu?

Să vă mai spun că habar n-am să fac sarmale?

4 comentarii:

prietenul oamenilor spunea...

Doamne fereste...Ttzzzzz, ttzzzz cum sa nu stii sa faci sarmale? Ce chin pentru sufletul de moldovean al lui Cornel...Auzi, in alta ordine de idei, te-as putea ajuta cu vreun Mos. Tot asa, sunt cu haine lungi, cu barba, da nu am neaparat pe rosu...Pe negru nu merge?

vasilissa spunea...

Sarumina, mosule, dar am altu care s-a inscris, totul e sa ii gasesc tzol vestiv. :)

Nataşa spunea...

Îţi ţin pumnii să le descurci pe toate cele.
Să vezi cum e la mine!
Tocmai ce terminasem de frecat podelele, de fiert sarmăile şi de copt cozonacii. Când... sună la uşă. De două ori! Era Moşu'!
Cică să fac bine să mă scol. Că am de frecat podelele, de făcut sarmăi şi de copt cozonaci.
(Eu ştiam că misiunea lui e alta, dar, în fine, treacă de la mine, bine că măcar m-a trezit, că am la treabăăăă... i.e., de frecat podelele, de făcut sarmăi, de copt cozonaci etc.)


Hai la mulţi ani, sănătate, să sosească jocul cu mărgele de sticlă de la Piteşti, cu Moşu' îmbrăcat frumos!
Şi tzoc, tzoc pe obrăjorii lui Ş.
Să ne revedem cu bine în 2010, mai tineri şi mai veseli.

vasilissa spunea...

@dora. hihihi. hai ca ma facusi sa rid. sa zici merci ca a sunat mosu si te-a trezit, io am visat asta noapte ca aveam una bucata fetita nou-nascuta care era asa, cum sa iti zic io tie, urita rau. ma, da urita ceva de speriat. an nou bun cu sanatate si le-om duce noi pe toate!