joi, 24 decembrie 2009

Pierdut personaj. Găsitorului nici o recompensă.

Odată cu împuşcarea odiosului şi sinistrei sale soţii, am mai pierdut pe cineva. Hai, faceţi un şpagat elegant cu mintea şi încercaţi să dibuiţi personajul de care ne-am folosit aproape juma de secol, după care l-am aruncat la gunoiul istoriei fără milă. Era pe vremea cînd încă se mai remaiau ciorapii, iar pentru o bomboană cubaneză am fi fost în stare să ne vindem ţara. 

Sărăcăcios, întotdeauna betegit de vremi, încercat în cozi infernale la care îşi lăsa sacoşa de dinainte de a da zorile, şef pe banane coapte în foi de Scînteia pe şifonier şi dispus la acte sinucigaşe pentru o mînă de mandarine, un pumn de gume turbo sau ciocolăţele chinezeşti al căror nume nu îl putea nimeni pronunţa. Nevăzut. Cuminte. Răbduriu. Auster. Dar mereu la timp.

Spuneţi cinstit, chiar nu vă e dor niciodată de Moş Gerilă?

8 comentarii:

vanessa spunea...

Ba mi-e dor de Mos Gerila ,mai ales, ca eram prea mare cand a aparut Mos Craciun. Nu prea m-a bagat in seama. Mos Gerila nu m-a uitat in niciun an. Niciodata nu venea cu ce-mi doream, dar venea.
Imi amintesc ca imi aducea lucruri practice care nu prea se gaseau. Dresuri albe din bumbac si maiouri asisderea. Bineinteles, nu lipseau dulciurile comuniste, ciocolate chinezesti si bomboane cubaneze.
Cand incepeam scoala, faceam schimb de bomboane cubaneze. Eu dadeam de portocale si primeam de menta.
Stiam sa ne bucuram de orice.
Multumesc, Mos Gerila!
Culmea, era si ger in fiecare an cand isi facea simtita prezenta.

Anonim spunea...

Voua va e dor, de fapt, de copilarie...

vasilissa spunea...

@vanessa, cubanezele de mentă erau mai valoroase, că erau mai rare... :). Să aveţi parte de tot ce-i mai bun şi anul ăsta, şi următorii! Să creşteţi mari şi bucuroşi! Să fiţi sănătoase şi la pungă groase!

vasilissa spunea...

anonim, s-ar putea :) S-auzim numai de bine!

Călin spunea...

Nu mi-e dor de Moş Gerilă, pentru că l-am fixat mereu, de pe la vârsta de 12-13 ani încolo, ca adversar al lui Moş Crăciun. Mi-e dor însă de vârsta aia.
Sărbători fericite!

vasilissa spunea...

@calin. Tu ai dreptate... Era dusmanul mai darnicului si adevaratului Mos. Ma gindesc insa ca daca acum Mos Craciun se calca pe git prin hipermakerturi cu cosurile pline, Mos Gerila trebuia sa fie cel putin erou national sa o scoata la capat. :) Sa ai un an nou plin de bucurii, sanatate si sa te bucuri de copii!

Anonim spunea...

Mi-amintesc gafa pe care era sa o fac la sedinta cu parintii soimilor patriei - clasa I - cind am fost intrebati de tovarasa ce sarbatoare se apropie si eu, cit pe ce sa ridic mina si sa zic Craciunul. M-am dezmeticit repede si m-am repliat asteptind alt parinte mai invatat sa zica ceva, dar nimeni nu stia. Vine ajutorul de la la tovarasa care ne spune ca sarbatoarea pe care o steptam cu totii cu nerabdare e "proclamarea republicii", eu care deja aflasaem cu o zi inainte de la Cristina, soiama patriei ca urmeaza acea sarbatoare pe care ea o numea programarea republicii, asa ca de Mos Gerila nici nu mai putea fi vorba, data fiind importanta programarii.

vasilissa spunea...

@anonim. Buna treaba. Si dupa ce au programat republica, ce au mai facut cu ea?