luni, 9 martie 2009

Opt Martie în doi

La cererea telespectatorilor, revin cu un scurt post pe blog. Cică ar fi ziua femeii. Aşa, nitam-nisam, bărbaţii tre să o ia din loc cu portofelul la subraţ şi pungi ecologice pe străzi, unde-or vedea cu ochii. Şi să nu se întoarcă pînă n-or da de cel mai frumos trandafir roşu pe care să-l aducă nevestei, iubitei, amantei acasă. Trandafirul roşu va înmuima inima nevestei, iubitei, amantei, care va face o ciorbă de zile mari, o friptură nearsă, şi un sex torid lîngă ţevile caloriferului, în timp ce ciorba va da în foc iar friptura va căpăta miros de foc de tabără. A doua zi, reveniţi la sentimente austere, în timp ce ea va întreba dacă el încă o mai respectă, el îşi va scotoci instinctiv buzunarele de la nădragi pentru un mărunţiş de-o cartelă de metrou şi-şi va da palme numărînd cîte muieri îl aşteaptă la birou zîmbind galeş. Opt martie, deci, o zi în care fericiţi sînt doar becherii şi şomerii.
Sună cinic... Bine, revenim şi o pornim invers:

La cererea telespectatorilor, revin cu un scurt post pe blog. E ziua femeii. A picat duminică, deci e şi luni. Aşa, nitam-nisam, pe el, EL adică, îl apucă un fior. E de dragoste. Porneşte năuc pe străzi, ambetat de iubire şi aproape că nu se poate hotări care dintre flori este mai frumoasă pentru soţia, iubita lui (amanta nu are ce căuta în povestea noastră). Trandafirul roşu înmoaie inima simţitoare a soţiei, iubitei. Urmează o zi şi-o noapte de amor. Fără ciorbă. Fără friptură. A doua zi, după ce-şi sărută soţia, iubita, în timp ce aceasta doarme, el se repede la prima florărie şi cumpără un braţ de frezii pentru toate acele frumoase făpturi cu care împarte zilnic minimum opt ore şi care vor roşi suprinse de asemenea faptă romantică din partea colegului. Opt martie, deci, o zi în care fericiţi sînt doar cei îndrăgostiţi şi tineri.

4 comentarii:

Anonim spunea...

anonima. pe meleagurile unde sunt eu, nu se sarbatoreste ziua femeii...nu stiu daca sa plang in hohote sau sa ma gandesc ca, poate, femeile se simt suficient de bagate in seama ca sa nu reclame cu surle si trambite ziua lor. 1 martie e ziua binicii, si destul de comercializata, pe tiparul valentine's....poate ca bunicile sunt uitate cateodata...dar...dincolo de lupte feministe, cred ca e frumoasa traditia romaneasca, putin galanta, chiar...

vasilissa spunea...

@animona: din cite am studiat eu problema, ziua femeii era de fapt ziua femeii socialiste. adica taman inversul feminitatii se sarbatoarea. Desigur, se poate sa fie si vreo frustrare a femeilor nesarbatorite niciodata in restul anului, cum zici. De fapt, cine mai stie? Pentru mine ziua femeii incepe sa aiba sens cind femeia e mama. Nu pentru ca celelalte femei nu ar merita, fereasca sfintul, sa fie serbate. Dar cred ca atunci cind primesti un trandafir rosu de la plodul emotionat care a bricolat toata saptamina si o felicitare mototolita la colturi simti intr-adevar ca ziua femeii are un rost. E frumos si cind esti indragostita, dar pentru serbat iubirea mai sint si alte zile.

dora spunea...

Teoretic, exista fericire; tot asa, teoretic, ziua de opt martie e frumoasa; si tot teoretic, e fain sa celebrezi femeia.
Dar realitatea e, adeseori, putin altfel...
In fine, acuma depanda de la om la om.
Pana la urma, bine ca exista si un opt martie, asa ca "si" chestie si ca "si" sujet de dezbatere. :)

vasilissa spunea...

@dora, ca "si" chestie, cum bine zici! :*