duminică, 21 decembrie 2008

Lasă-mi iarnăăăă pomiiii ve-eeerzi

Nu ştiu alţii cum sînt, dar eu cînd mă gîndesc la bradul de Crăciun îmi vine să mă arunc de pe bloc odată cu el de îndată ce toată naţia a terminat de digerat sarmăile şi de eliminat prin pori gradele de alcool din damigeană. Aşa, cam de pe 10 ianuarie, capitala devine un soi de magazie de pompe funebre. Marii sacrificaţi, fără acte de martir, zac în stradă. Nu sună nimeni la 112 să anunţe genocidul. Stau înşiraţi, fără sîngele lor verde prin vene, cu cîte un fir de beteală înfiptă cu încăpăţînare.

Dar uite că nu sînt nici adepta brazilor de plastic. E ca şi cînd aş pune pe masa de Crăciun cozonaci din carton, sarmale din pînză şi apă colorată cu acuarele în loc de vin roşu. Şi totuşi..., fiecare acru de pămînt plantat cu brazi pompează oxigen în plămînii a 18 oameni. Zilnic.

Dar ia uite uite  ce zice prietena mea: aici şi aici. Eu zic că merge. Mai ales că unii îţi dau şi ceva bani îndărăt dacă le aduci bradul să-l puie în pămînt la primăvară.

Şi, ca să închei cu o pildă, cum şade bine poveştilor de spus la gura sobei, Robert Lynd în The Blue Lion and Other Essays ne trage un perdaf pe cinste: "Lucrul care ne face să fim atât de diferţi de păsări nu este zborul, ci felul în care îşi construiesc acestea casele lăsând totuşi pământul la fel de frumos cum era."
 



 



6 comentarii:

Alina spunea...

Acum stau si ma uit la BRAD PITTic, primul bradut in ghiveci pe care l-am luat pana acum: e mic dar vioi pentru cei 5 ani ai lui si imi place de el de nu mai pot. E irezistibil in paltonul lui de lemn, asa ca presimt ca o sa-l mai tin pe langa mine vreo doi-trei ani, timp in care va dormi in balcon atunci cand sunt prost-dispusa (adica tot timpul). Daca vom supravietui relatiei, peste 3 ani ne mutam la munte: eu in casa mea, iar el in parculetul din fata.

Alina spunea...

aoleu, da, si apropo de pomiiii vee-eerzi: cica la mine la tara au iesit narcisele! Si mi s-a umplut si casa de muste inviate acu, doamne-iarta-ma! Dar lasa ca e buna si incalzirea asta globala la ceva, ca am o circulatie proasta!...

Anonim spunea...

de unde l-ai luat pina la urma? de acolo sau de dincolo? :) io tre sa ajung azi sa fac trebusoara asta...
iar cu incalzire globala m-ai distrat maxim, of of of, de sase luni numai cu vreme, clima si incalzire globala ma indeletnicesc....

Anonim spunea...

Am avut aceeasi mare dilema cu bradul: sa iau unul artificial??? nooooo...si totusi l-am intrebat pe principalul beneficiar, Dl.Aron.Raspunsul a venit prompt: daaaaaa...sa nu mai omoram un copacel! ma rog, bucuroasa ca a fost asa simplu si nu a fost nevoie de negociere, m-am executat si am cumparat o "mandrete" de brad artificial (nu spun ce simpla e toata logistica..se pliaza:))
M-am prefacut ca nu aud cand ARon ma batea la cap: mami, cand impodobim bradul fals? de unde sa stie el ce conotatie nepotrivita are cuvantul "fals" . In final l-am corectat apasat: artifical nu fals!! L-am impodobit si la final acelasi copil al meu: Mami!!! e cel mai frumos brad pe care l-am avut vreodata. Am strans din dinti amintindu-mi chinurile prin care am trecut in fiecare an cumparand cel mai mare si mai frumos brad adevarat care nu incapea neam in masina, care nu incapea neam in casa si nici in suportul pentru brad....cu fierastraul care nu taia bine..cu aschiile din covor..cu acele din perdele..cu dezamagirea ca dupa o saptamana i se lasau crengile..cu asteptatul gunoierilor spre a primi spaga de rigoare altfel nu luau cadavrul bradului din curte..hm.....eu una stiu acum, il pliez frumos, il urc in pod si la anul..suntem mai linistiti cand va veni momnetul. Singura din casa care simte o usoara dezamagire sunt doar eu dar pana la anul ma voi obisnui..

Anonim spunea...

Daca nu ar fi plecat partenerul de viata deja dupa un brad (in ghiveci, dar parca poti sti cu ce vine...), mai ca incercam si eu varianta bradului, cum ii zicea domnul Aron?, fals... hihihi. artificial, na. de fapt, copilul are dreptate. si cind zice ca nu trebuie sa mai omorim copacei, si cind zice ca e fals.

Alina spunea...

L-am luat de la universitate, de la casutele de lemn de langa Arhitectura. Replantatul se face ori prin asociatia asta, Terra Ecologica (tel. 0729019953, Simona Cretu) undeva dupa 11 ianuarie, ori daca vrei tu, cu manuta ta :) Doamna de la care l-am luat a zis ca molizii se planteaza oricand pana in luna aprilie, ca pana atunci le face lor bine. Pana atunci se uda cam la trei zile; a, si se pot planta si la campie, si la munte.