luni, 22 decembrie 2008

Prietenul anevoie se cunoaşte....






Se ştie deja că Iliescu a fost unul din apropiaţii cuplului Ceauşescu. Nimic nou, nimic spectaculos. Şi totuşi, cînd vezi o fotografie ca asta, nu poţi să nu te întrebi - coborînd discuţia la nivel strict individual - cum s-o fi simţit Ceauşescu cînd şi-a dat seama că prietenul, tovarăşul, camaradul lui, Ion, i-a tras-o într-un mare fel pe la spate. Ca de altfel, şi nouă, unui întreg popor român care a crezut că motivul pentru care iese în stradă cu pieptul spre gloanţe e o revoluţie, nu o pîrlită de preluare a puterii la momentul cînd mîna de fier a Ceauşeştilor tocmai aluneca ceva mai moale.

Sursă foto: Fototeca online a Comunismului
Foto: #F016
Foto: #F019

6 comentarii:

Anonim spunea...

Pai stie toata lumea ce a simtit ceausescu atunci cand a aflat cine i-a tras-o pe la spate, a spus-o la "proces": "Trebuia sa-l elimin cand am avut ocazia". Si oricum, romanii au inteles repede (dar prea tarziu) ca ei cu manuta lor i-au netezit calea spre putere. Si oricum, sa presupunem ca atunci nu stiam ce-i poate pielea, dar in anii care au urmat? In 20 de ani ce presedinti ne-am ales? Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita...

vasilissa spunea...

pe cit de adevarat, pe atit de trist...

Alina spunea...

Ieri, la comemorarea victimelor Revolutiei in Bucuresti, cei de la asociatia "21 decembrie" i-au aruncat cu monede in cap cand a venit sa-si aduca prinosul de omagiu. Cum altfel a putut sa-i numeasca decat "golani", "impostori" si mai ales "elemente perturbatoare"? Si oricum...macar daca ar fi vorba doar de presedinti ca si conducere comunista...dar si in SRI e acelasi lucru..in cazul decanilor multor facultati e acelasi lucru..smecherii care faceau afaceri la negru pe vremea lui ceausescu sunt azi primari prin diverse sectoare ale bucurestiului. Iar noi emigram cu spor pentru al tarii viitor. Sa fie primit.

Anonim spunea...

@alina. de-aia nici nu se lupta partidele in ideologii. n-am vazut alegeri la noi inca in care politicienii sa iasa la rampa si sa incerce sa convinga electorii ca programul lor e mai cu motz. Iar tu tocmai ai spus si motivul pentru care se intimpla asta. nu vad cum niste oameni crescuti sub aripa protectoare a lui Ceausescu, niste oameni care toata viata au dat din gura si din pix ca sa le fie lor bine si altii s-o porneasca incolonati spre canal, care "s-au descurcat magistral" pentru o coaja de cascaval, asadar, nu vad cum acesti indivizi sa fie in stare sa aiba si alte idei decit cele in spiritul carora li s-a format scheletul...

Anonim spunea...

Si o sa mai vezi "prietenii" de genul asta cat vei trai, mai ales daca se nasc din politica. Priveste in prezent! e la fel, Diferenta este ca acum tradatorii sunt mai multi si tradarile sunt mult mai numeroase. Vorba ta, vorbind strict individual. Asta ti se intampla tie, muritor, daramite lor care se cred vesnici!

Anonim spunea...

Vanessa, am avut asa un sentiment bizar, ceva intre mila si groaza privind pozele din vacanta tovaraseilor. E una din poze, la aceeasi adresa, cu Elena Ceausescu tinindu-l pe Nicusor dupa umeri, stind pe niste trepte. Si, intr-un fel, mi s-a parut trist. Trist, pentru ca atunci cind privesti poze cu morti... Dar nici nu pot uita lupta cumplita pe care o ducea bunica-mea ca sa ii creasca pe cei patru copii, si nici cit de greu ii era sa ne convinga ca nu intotdeauna ai de ales intre copane sau piept de pui.