marți, 8 aprilie 2008

Pe urmele şuşanelelor-de.viţă-nobilă - ultima parte

- Eu o să merg înainte ca să vă arăt drumul. Dumneavoastră doar să mă urmaţi îndeaproape. Calea vi se va arăta, veţi recunoaşte totul.
Din nefericire, peste restul discuţiei între conte şi Anna timpul a aşternut perdeaua opacă a uitării. Fusese văzut trecînd prin sat, vorbind Dumnezeu ştie cu cine, bătrîn şi sărac, cu o traistă peticită. Firul se curmează brusc, ca tăiat de o mînă aprigă. Scotocind totuşi în sertarele vremii, au putut toţi cei neîncrezători ori mînaţi de îndrăzneală să găsească dovada clară a acestei călătorii. Plecase în grabă, căci pipa zăcea încă umezită în iarba dimineţii ce a urmat. Nu vom şti însă niciodată ce trebuie că a simţit contele cînd s-a apropiat de ultima gară, căci Anna dispăruse fără urmă, iar martori oculari demni de încredere spun că l-au găsit pe conte zăcînd ca un mujic de rînd, fără acoperiş, privind ţeapăn în lungul şinelor de cale ferată.

5 comentarii:

Ronin Man spunea...

interesant si plin de culoare, ca de fiecare data! :))

Anonim spunea...

ronin, prietene, welcome back...
povestea asta a venit in urma unei porniri belicoase. am citit io Anna Karenina si prima data mi-a placut extrem de tare. Dupa ce mi-a placut foarte tare, mi-am zis sa o recitesc. Si atunci am facut eu oaresce conexiuni cu ce facea Tolstoi cu viata lui pe vremea aia si cita ipocrizie de fapt a fost sa o ucida pe Anna asa, putere a exemplului, cu alte cuvinte: ete ce se intimpla femeilor care isi insala consortul... Mmmm... Si asa a iesit susaneaua. :)

Ronin Man spunea...

aha, am ghicit eu ca e ceva in genul asta! ai eu am citit-o de fo 3 ori si de fiecare data am avut acelasi sentiment... ca Anna a fost o femeie puternica care a avut indrazneala sa traiasca asa cum a dorit inima eisi ca s-a nascut prea devreme pentru timpurile alea! nu m-am gandit ca nenea Tolstoi a fost misogin... interesanta abordare; ori poate ca a fost patit omu'? cine stie?

Ronin Man spunea...

macar daca-l lasa sa termine Petru I, ca mi-a placut tare romanul, dar m-am si enervat ca nu l-a terminat :))

Anonim spunea...

mda, nici el nu a lasat-o pe ana sa se bucure de viata alaturi de vronski. asta e... cine scoate sabia din teaca, de sabie moare... asa era parca expresia. :D