joi, 6 martie 2008

Melania şi iubirile ei bicefale – partea 5

Dar, cum Melania nu deschidea televizorul, nu dădea drumul la radio şi în nici un caz nu cumpăra ziare, habar nu avea ce se întîmplă în lumea exterioară pereţilor ei. Ea avea acum o problemă serioasă şi punctuală, căci fagotul, personajul principal, căpătase hodoronc-tronc un comportament deviant, deloc pe placul proaspetei autoare de romane şi-ntr-o totală neconcordanţă cu ce se aştepta de la el.
De mai bine de două săptămîni, fagotul parcă înnebunise. Umbla deşănţat prin localuri rău famate, înhăitat cu un ţambal scandalagiu, recunoscut pentru beţiile crîncene de care se făcea vinovat, cu două viori cu apucături reprobabile şi patru clape de clavecin pe care nu reuşea nimeni să le mai tempereze o dată ce apucau să tragă ceva la măsea.
Aşadar, fagotul se veselea neruşinat în pofida oricărei lipse de cuviinţă şi, de ce să nu o recunoaştem, în pofida evidenţei din titlu. Degeaba încerca proaspăta autoare de romane să îi bage minţile-n cap. Fagotul trecea printr-o perioadă în care hotărîse să se revolte esenţialmente împotriva statutului său de fagot, simţindu-se pe nedrept osîndit la a cînta gutural, duios şi întristător, niciodată vioara întîi într-un concert, mereu înfundat, mereu în fundal; şi declarase că el, ca fagot ce se află, are dreptul să facă ce pofteşte cu viaţa lui, că doar nu el îi ceruse proaspetei autoare de romane să devină autoare de romane, că s-a săturat de toată porcăria asta, îl doare capul, are nasul înfundat şi crede că îl paşte un pui de gripă, aşa că să-l lase dracu în pace că el pleacă şi nici că se mai întoarce. Ca o întărire a celor spuse, îşi făcu chiar bagajul pe loc, sub nasul înroşit de plîns al proaspetei autoare de romane, trîntind dramatic într-un buzunar de a cărui existenţă aceasta nici nu ştiuse pînă atunci (şi asta în condiţiile în care relaţia personaj-autor ar fi cerut ceva mai multă încredere şi deschidere sufletească) muştiucul gălbui şi bălos. “Tristeţea fagotului meu” părea că se va îneca în alcool.
Proaspăta autoare de romane nu se pripi însă şi gîndi că are şi fagotul drepturile lui, mai ales că, judecînd după comportament, probabil că ajunsese la vîrsta aceea căreia îi şade bine cu ieşiri din fire din partea puberului şi ieşiri din pepeni din partea maturului.
Înţelepciunea cu care se învredincise proaspăta autoare de romane dădu roade. Fagotul se întoarse într-o dimineaţă jerpelit ca vai de el şi declarînd că îl macină un sentiment de concupiscenţă impetuoasă (fagotul mai avea uneori porniri de a se exprima mai pretenţios decît era cazul, vîrsta bat-o vina…), cu capul cît o bute şi puţind de la o poştă a alcool dublu rafinat şi se răstigni exemplar şi de bună voie, în semn de mare recunoştinţă, la loc, între filele romanului, care răsuflară uşurate de vreme ce îşi recuperaseră personajul principal.
Romanul cu “r” mare, “Tristeţea fagotului meu”, o metaforă a zădărniciei vieţii pe pămînt, a vieţii supuse vremurilor şi propriilor iţe genetice, culturale, geografice, geopolitice, ajunsese la desăvîrşire. Zilele în care proaspăta autoare de romane se înfuriase, se dăduse cu capul de toţi pereţii, se măcinase, făcuse să crească tensiunea din pasta pixului, acele zile în care degetele se încovoiaseră peste colile A4 într-o convulsie potrivnică actului scriitoricesc, în care se certase ca la uşa cortului cu fagotul şi în care simţise că i se zbîrceşte creierul şi asta nici măcar din cauza prea multor circumvoluţiuni, se încheiaseră.
“Tristeţea fagotului meu” era gata.

4 comentarii:

Ronin Man spunea...

hotarat lucru tre sa-mi iau un dex! o zi buna :))

Anonim spunea...

ronin, hihihi, de fapt sa stii ca respectiva concupiscenta e pus acolo la marele misto, caci, de fapt, nu are nici un sens in contextul ala. (cuvintul insemnind confomr dexului 'Înclinat către plăceri trupeşti, senzuale; senzual'). si, by the way, nu il cumpara, e prost. exista si dexonline.ro, care e la fel de sau si mai prost. iar daca chiar te macina vreo curiozitate, deschide la cuvintul 'lingura'. imagineaza-ti ca nu stii deloc ce este lingura, la ce foloseste etc. vei constata ce ar putea un nevorbitor nativ de romana sa inteleaga in caz ca vrea sa afle din dex... te lasa nervii, oricum. o zi buna!

totem spunea...

cine e domne pistilic?

Anonim spunea...

e cineva care se regaseste complet in postul inchinat domniei sale, desigur... :)