sâmbătă, 15 martie 2008

Trenul spre altundeva – ultima parte

- Ia uite, şi noi acu ce facem?, se ralie mămăiţa brusc cu el ungîndu-l şef pe situaţie.
- Păi, eu ştiu?, zise el descumpănit.
Mămăiţa începu să se canonească şi să ofteze trăgînd de paporniţele ei din rafie. Profesorul Leahu puse şi el mîna, i le coborî şi se întoarse la bagajele lui.
- În maximum zece minute am ajuns. Ieşi mata pe hol ca să faci loc, să viu şi eu în urmă, abordă mămăiţa practic problema.
Profesorul de latină însă nu s-ar fi lăsat dus. Tot nu rezolvase misterul Julietii cu Romeo. Pleca aşa fără să înţeleagă? Mă rog, nu aşa părăsea orice problemă care îl depăşea? Dar, de data asta, era prea palpabil, prea hotărîtor şi părea atît de uşor s-o lămureşti...
Se întoarse pe călcîie şi-i privi pe cei doi pătrunzător, aproape absent, ca atunci cînd te uiţi dincolo de lucruri, în esenţa lor invizibilă.
Julieta şi Romeo făcură un salt brusc, direct în picioare. Apucară dintr-o singură mişcare cele două rucsăcele de de-asupra capului şi ieşiră fără absolut nici un cuvînt din compartiment.
Schimbarea aceasta atît de grosolană de situaţie îl zăpăci pe profesorul Leahu atît de tare, încît îşi scăpă ochelarii pe jos. Se repezi după ei, ca un liliac pălit în urechi, dar gestul fu nepotrivit. Trenul scîrţîi şi frînă brusc. Se trezi aruncat în braţele lui Che Guevara. Îl bufni cu putere în piept cu un umăr, după care i se scurse în braţe ca un copil coborînd din corcoduş. Che Guevara îl privea fix, cu o demnitate vecină cu nebunia.
Profesorul Leahu înţepeni de ruşine. Stătea moale în braţele lui Che Guevara, cu ochii mijiţi aşteptând să-şi ia un cap în dinţi. Simţi cum îl pătrunde ca un şarpe o frică necunoscută.. dădu să se ridice. Îi privi chipul lui Che Guevara şi de-odată pricepu. Che Guevara dormea somnul de veci. Se întîmplase aşa, Dumnezeu ştie cînd, la un moment dat după ce îşi terminase para zemoasă.

4 comentarii:

Ronin Man spunea...

mor de ras... sa mor io ce intorsaturi! sa te faci scenarista la hollywood!

Anonim spunea...

m-as face io scenarista la hollywood, dar cred ca sint ocupate toate locurile... multam!

Anonim spunea...

In orice nu ma asteptam ca Che Guevara sa faca una ca asta
Si nu te duce la Hollywood, aia sunt platiti prost

Anonim spunea...

mai prost ca mine??? saracii... :( propun, pe aceasta cale, sa facem un cont in care sa depuna fiecare cite un euro macar ca donatie pentru scenaristii hollywoodieni. :)